30 Ağustos 2013 Cuma

“Dr.Kemal Aslan 7 gün diyeti” & En kolay diyetler

“Dr.Kemal Aslan 7 gün diyeti” & En kolay diyetler


Günümüzün hızlı ve stresli yaşam tarzı bizim en önemli varlığımız olan vücudumuza yeterince önem vermemizi engelliyor. Kilo artışı, obezite ve kilo verememe son 30 yılın en büyük sağlık sorunlarından biri ve önümüzdeki 100 yılın kanserle beraber 2. en önemli sağlık sorunu olacak.


90’lı yıllarla kıyaslandığında şişmanlık görülme oranında kadınlarda %30, erkeklerde  %60-80 oranında artış olduğu düşünülüyor. Bu her 3 kadından ortalama birinin ve her 5  erkekten birinin obez olduğu anlamına geliyorki bu da oldukça vahim bir istatistik. Bizim laboratuarımızda çeşitli testler amacıyla gelen hastalarımızın sonuçlarına baktığımızda özellikle gizli şeker dediğimiz bozulmuş glikoz toleransının ve insülin direncinin hızla arttığını da görmemiz bu istatistiği destekler nitelikte. Bu şartlarda önümüzdeki yıllarda özellikle ben şahsen diyabet, obezite ve kanser görülme oranlarında sürekli artış bekliyorum.

Gerek hareketsiz ve masa başı yaşam tarzı, gerek hava ve çevre kirliliği, gerek kimyasal katkılı ve GDO’lu gıdaların diyetimizi tamamen işgal etmesi, gerek insülin direnci ve hormon bozuklukları gibi birçok etmen insanları obez hale getiriyor.

Şunu hemen belirteyim ki günümüzde kilo vermek hem çok çok önemli, hemde çok zor bir realite. Yani vücud kitle indeksiniz 30’u geçerse obez sınıfına girersiniz ama bu sınırı beklemeden yani 25-30 arasında olduğunuz dönemde bile ki bu durumda fazla kilolu sınıfına girersiniz,kilo vermeye başlamanız gerekir. VKİ nedir onuda kısaca yanıtlayalım; vücut ağırlığınızı kg olarak, metre cinsinden boyunuzun karesine bölerseniz yani kg/m2 ortaya çıkan sonuç vki’nizdir. Basit olduğundan sık kullanılır ama özellikle boy ve kilodaki oynaklık nedeniyle çocuk, hamile veya aşırı kaslı kişilerde sağlıklı sonuç vermez.

Bir diğer önemli ölçü de bel çevresi kalınlığıdır. Buradada erkeklerde 94 cm, kadınlarda da 80 cm’i geçen değerler özellikle kalp ve damar hastalıkları ile obezite için aşırı risk taşır.

Peki obezite bu kadar önemli dedik, ne gibi zararları olur bize ?: Ölüm riskini dolaylı olarak artırır. Çünkü en başta kalp-damar,solunum ve endokrin sistem olmak üzere barsak, kemik ve üreme sistemimizi de olumsuz etkiler ve kalp hastalıklarına, hipertansiyona, osteoartrite, adet bozukluklarına, kısırlığa, safra taşlarına, barsak ve mide gibi kanserlere, diyabet, polikistik over hastalığı  ve cushing gibi birçok hastalığa neden olabiliyor. Örneğin obezlerde diyabet ve hipertansiyon riski yaklaşık 5 kat daha yüksektir.

Gelelim diyet kısmına;

Şunu akıldan çıkarmamalıyız ki hızla kilo vermek son derece sakıncalıdır ve metabolizmamıza olumsuz etkileri olmaktadır. Ayrıca hızlı kilo verme genelde su kısmında olduğundan süratle de geri alınır. Ortalama olarak ayda 4 kiloya kadar vermek idealdir. Kilo vermede ortalama kadınlar  için günlük 1000-1400 kkal ve erkekler için 1200-1600 kkal alınması hedeflenir.

Aşağıda size sağlıklı ve nispeten hızlı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olacak “Dr.Kemal ASLAN 7 günlük diyeti” formülünü veriyorum. Bu formülle oldukça tatminkar ve sağlıklı kilo verme şansınız olacaktır. Bu formülü özellikle masa başı sürekli çalışanlar ve internet başında zaman geçirenler gibi aşırı hareketsiz yaşam tarzı olanlar ve vki > 30 olanlar denesinler. Ama şunu unutmayın ki eğer vki > 30 veya bel çevreniz üstte verdiğim değerleri aşıyorsa öncelikle endokrinoloji uzmanı ve diyetisyen muayenesinden geçmeniz gerekir.

Diyet sırasında herhangi bir rahatsızlığınız olursa diyeti hemen kesin. Diyet sırasında her gün en az 7 su bardağı su içmelisiniz. Bu formülüm düşük karbonhidratlı diyet olduğundan herhangi bir hastalığınız varsa veya yüksek karbonhidrat almanız gerekiyorsa diyetten önce doktorunuza başvurunuz.

1. gün : Meyveler: İstediğiniz kadar ve istediğiniz çeşitlikte meyve yiyeceksiniz. Meyve suyu tüketmeyiniz sadece taze meyve tüketiniz ve doygunluk duyana kadar yiyebilirsiniz. Bugün en az 7 su bardağı suyu da içmeyi (tabi güne yayarak birden değil) unutmayınız.

2. gün: Sebzeler: İstediğiniz kadar ve istediğiniz çeşitlikte sebze yiyeceksiniz. Sadece taze sebze veya pişmiş sebze tüketiniz ve doygunluk duyana kadar yiyebilirsiniz. Pişmiş sebze yiyecekseniz asla yağ kullanmayın. Bugün en az 7 su bardağı suyu da içmeyi (tabi güne yayarak birden değil) unutmayınız.

3. gün: Meyve ve sebzeler: İstediğiniz kadar meyve ve sebze karışımı tüketin ama ayrı ayrı yeyin. Doyuncaya kadar yiyebilirsiniz. Ayrıca 1 adet de muz ekstra tüketin. Bu gün en az 7 su bardağı suyu da içmeyi (tabi güne yayarak birden değil) unutmayınız.

4.gün: Sebzeler, muz ve süt: 4.günde 6 adet muz, 3 su bardağı süt ve bir miktar sebze yiyeceksiniz. Sabah,öğle ve akşam 2 muz ve bir bardak süt ve akşama bir miktar istediğiniz sebze yiyeceksiniz.

5. gün: Pilav ve domates: Bugün 1 kase pilav ve 6 adet orta boy domates yiyeceksiniz. Domatesler bitince o saatten itibaren de 10 su bardağı su için.

6. gün: Pilav ve sebzeler: Sabah 1 kase pilav tüketin ve ondan sonra istediğiniz kadar çiğ veya pişmiş sebze tüketin. Bugün en az 7 su bardağı suyu da içmeyi (tabi güne yayarak birden değil) unutmayınız.

7. gün: Meyve,sebze ve pilav: Bu 7.günde meyve ve sebze tüketin ve 1 kase pilav yeyin.

Bu formül yağlarınızı hızla yakacaktır. 7.gün sonunda ortalama 3-4 kilo verirseniz diyeti kesin. Bu diyeti en fazla 2 ayda bir uygulayabilirsiniz.